Toerustingsdag MemberCare Nederland 2022

Programma van Toerustingsdag netwerk MemberCare Nederland

Op vrijdag 18 november:
9:30 - 10:00 Inloop en registratie met koffie en thee
10:00 - 11:40 Plenaire bijdragen: aandacht voor Third Culture Kids binnen member care
11:40 - 11:55 Koffiepauze
11:55 - 12:40 Workshopronde 1
  Workshop: Debriefen van kinderen en tieners
  Workshop: Wat is een TCK?
12:40 - 13:30 Lunch
13:30 - 14:15 Workshopronde 2
  Workshop: Begeleiding van TCKs met een rugzak
  Workshop: Best practices – Hoe kun je er zijn voor TCKs en gezinnen?
14:15 - 14:30 Koffiepauze
14:30 - 15:15 Panelgesprek met Adult TCKs
15:15 - 15:30 Afronding
15:30 - 16:30 Netwerkborrel
  1. Van 10:00 tot 11:40

    Plenaire bijdragen: aandacht voor Third Culture Kids binnen member care

    Door Corry Nap, Kezia Schoonveld-van der Zwan

    Corry Nap: Mission Kids in verleden en toekomst
    Hoe is men in de zendingsgeschiedenis omgegaan met Mission Kids? Wat weten we inmiddels over de effecten van een uitzending op kinderen? Wat kunnen we als ouders en uitzendende organen doen om Mission Kids te laten opgroeien tot mensen met een gezond zelfbeeld die God en naasten van harte dienen?

    Kezia Schoonveld: Leren van praktijkervaringen
    Wat kunnen we leren van verhalen uit de praktijk? Welke waarde voegt het voor kinderen toe om op te groeien binnen de zending? Welke bescherming is vanuit member care belangrijk? Wat zijn de risico’s en waar zitten eventuele beschadigingen? Waar moeten we oog voor hebben en alert op zijn?

  2. Van 11:55 tot 12:40

    Workshopronde 1

    In de eerste workshopronde kan je kiezen voor de workshop 'Debriefen van kinderen en tieners' of de workshop 'Wat is een TCK?', of je kunt aansluiten bij het groepsgesprek voor ouders van TCKs.

  3. Van 11:55 tot 12:40

    Workshop: Debriefen van kinderen en tieners

    “Heeft iemand me destijds gevraagd hoe het voor mij was om naar Nederland te komen?”, vroeg een TCK zich laatst hardop af, terugblikkend op die grote overgang. “Ik geloof het niet.” 

    Elke TCK heeft, naast het gezamenlijk gezinsverhaal, een persoonlijk verhaal. Maar aan wie kan het dat kwijt? Wie weet dat verhaal op waarde te schatten? En als het de aandacht en ruimte krijgt om dat te vertellen, wat zou het vertellen over de jaren in het buitenland?

    In debriefing krijgen uitgezondenen de kans om gestructureerd hun verhaal te vertellen en eerlijk te kijken naar de impact die dat heeft gehad en nog heeft. Wat gaaf als ook een kind dat kan doen, voor zichzelf en samen met de ouders en de rest van het gezin. 

    Daar gaat het over in deze workshop: Hoe een (gezins)debriefing eruit ziet en wat jij kunt doen voor kinderen en tieners die op het veld leven of terugkeren.

    ---
    Deze workshop wordt gegeven door Annelies. Zij is getrouwd met een TCK en moeder van TCKs die met haar en haar man meegingen naar Centraal-Azië. Ze is vanaf het begin betrokken bij de gezinsdebriefingsretraites die Debriefing Nederland tweemaal per jaar aanbiedt. 

  4. Van 11:55 tot 12:40

    Workshop: Wat is een TCK?

    Je weet dat je een TCK bent als je levensverhaal meerdere keren de zin “en toen gingen we naar…” bevat.

    Kinderen die in het buitenland opgroeien zijn TCK’s. Een Third Culture Kid is iemand die een belangrijk deel van zijn/haar jeugd heeft doorgebracht in een andere cultuur dan die van de ouders. Elementen van zowel de gastcultuur als de cultuur van de ouders worden dan geïntegreerd tot een derde cultuur – een mengelmoesje van beide culturen. Daarom spreekt men van derde-cultuur-kind.

    Wellicht voor sommigen al een heel bekende term, voor anderen nog niet zo. Wil je meer leren over wie TCK’s zijn en wat de karakteristieke eigenschappen zijn van een TCK? In deze workshop gaan we de basics langs!

    ---
    Deze workshop wordt gegeven door Maaike. Zij is geboren en opgegroeid in Afrika als dochter van zendelingen. Voor haar trouwen heeft ze in Oeganda en Engeland gewoond. Samen met haar man en hun drie kinderen hebben ze vier jaar in Portugal gewerkt als gemeentestichters. Maaike heeft een groot hart voor kinderen en tieners die naar het zendingsveld gaan. Ook al zijn kinderen veerkrachtig, er komt veel op hen af. Het is belangrijk om hun proces goed te begeleiden, weet ze uit eigen ervaring als TCK en moeder van drie TCK’s. Maaike is actief betrokken bij InToMission.

  5. Van 13:30 tot 14:15

    Workshopronde 2

    In de tweede workshopronde kan je kiezen voor de workshop 'Begeleiding van TCKs met een rugzak' of de workshop 'Best practices', of je kunt wederom aansluiten bij het groepsgesprek voor ouders van TCKs.

  6. Van 13:30 tot 14:15

    Workshop: Begeleiding van TCKs met een rugzak

    In deze workshop kijken we kort naar een paar bekende leer- en ontwikkelingsstoornissen, hoe dat zich in zendingssituaties kan uiten en hoe we daar binnen Membercare rekening mee kunnen houden. Hoe weet je of dit speelt in een gezin? En hoe kun je dan langszij komen?

    ---
    Deze workshop wordt gegeven door Ellen. Van 2005-2007 heeft zij met haar gezin gewoond en gewerkt in Soedan. Daarnaast is ze betrokken geweest als thuisfrontcommissie bij de uitzending van vrienden. Ze kent de schoonheid van wonen en werken in het buitenland, maar ook de moeilijke en soms eenzame kant ervan.

    Ellen is moeder van 4 tienermeiden. Twee hebben autisme, en daarnaast speelt ook hoogbegaafdheid en ADD. Ze is in haar gezin dus bekend met ‘rugzakjes’ en de aanpassingen die dat vraagt. Momenteel werkt ze als autismecoach, waarbij ze mensen begeleidt om hun eigen weg te vinden in het dagelijks leven met alles wat er op hen afkomt.

  7. Van 13:30 tot 14:15

    Workshop: Best practices – Hoe kun je er zijn voor TCKs en gezinnen?

    Afgelopen september hebben de MemberCare-coördinatoren die betrokken zijn bij het netwerk van MemberCare Nederland al samen nagedacht over het thema: Kinderen en zending - in relatie tot Member Care. De vraag die centraal stond was: Hoe kunnen we er, als zendingsorganisatie en MemberCare, het beste zijn voor de kinderen en gezinnen die we begeleiden en uitzenden?

    Uit deze bijeenkomst zijn 'best practices' gekomen, verdeeld per fase van voorbereiding, op het veld of bij terugkeer of tijdens verlof. Deze best practices willen we niet alleen voor onszelf houden, maar juist ook met anderen delen. En misschien heb jij ook nog een ‘best practice’ die we mee kunnen nemen? Of een goede tool die je kort kunt toelichten? Welkom bij deze interactieve workshop waarbij we elkaar verder toerusten om goed voor onze TCKs te zorgen!

    ---
    Deze workshop wordt gegeven door Marinka. Ze heeft van begin 2012 tot eind 2015 in Oeganda gewoond en gewerkt op het gebied van Human Resource Consultancy bij een Nederlandse NGO. Ook was ze coördinator en coach voor een organisatie die Nederlandse studenten begeleidt die stage lopen in Oeganda. Marinka is actief betrokken bij InToMission en maakt sinds 2019 deel uit van de stuurgroep van MemberCare Nederland.

  8. Van 14:30 tot 15:15

    Panelgesprek met Adult TCKs

    De volgende personen zijn onderdeel van het panel:

    Freek Bakker - zelf TCK en schrijver van het boek ‘Het verdriet van de zending’
    Matthijs Westerkamp - zelf TCK, vader van TCKs en momenteel werkzaam als zendelingen coach bij CAMA Zending
    Elisa - zelf TCK, moeder van TCKs en momenteel werkzaam als MemberCare coördinator bij People International
    Maaike van der Toorren - zelf TCK, moeder van TCKs en momenteel werkzaam als TCK coördinator bij InToMission

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.