UitgezondenUitgezonden - 10 vuistregels voor missionair werkers - Corry Nap-van Dalen, 2021

Member Care Nederland publiceerde in 2009 de 10 vuistregels. In het boek Uitgezonden worden deze vuistregels besproken en aangevuld met een theoretische onderbouwing, ervaringsverhalen en praktische toepassingen. Het is een lees- en werkboek waarmee uitgezonden werkers op het veld zelf aan de slag kunnen. Aan uitzendende organisaties, membercarewerkers en het thuisfront biedt het concrete hulpmiddelen voor de begeleiding van hun werkers. In 2021 verscheen de up-to-date gemaakte versie. Bestel dit boek.

Ga samen op wegGa samen op weg! - Handboek voor thuisfrontteams - Margriet Muurling-Wilbrink

Dit boek is een handig hulpmiddel voor het opzetten en vormgeven van nieuwe thuisfrontteams. Ook kan het gebruikt worden door bestaande thuisfrontteams om zich verder te ontwikkelen op gebieden als: visie, beleid, fondswerving, communicatie, cultuurverschillen, verlof en re-entry. Bij de meeste hoofdstukken tref je praktische tips en literatuursuggesties aan. Ook zijn er verschillende opdrachten in opgenomen. Een aanrader voor iedere missionair werker en zijn of haar thuisfrontteam! Bestel dit boek.

waarom-zijn-wij-andersWaarom zijn wij anders? - Sarah Lanier, 2012

Praktische inzichten om warm-en koud-klimaat culturen te begrijpen. Waarom zijn wij anders? is een toegankelijk en vlot geschreven boekje over cultuurverschillen. Zonder zware theorie, maar vol praktische ervaringen en bruikbare tips. Met duidelijke en leerzame voorbeelden waar iedereen zich in zal herkennen. Het boekje biedt mensen die zich voorbereiden op een korte (zomer)actie of een longterm verblijf in het buitenland een uitstekende introductie op cultuurverschillen. Het is een vertaling van het Engelse boek Foreign to Familiar. Bestel dit boek.

De-wereld-in-met-kinderenDe wereld in… met kinderen - Handleiding voor ouders en zendingsorganisaties - Steve Bryant

Als een echtpaar besluit de zending in te gaan, heeft dat effect op alle gezinsleden, meestal voor de rest van hun leven. Daarom is een goede voorbereiding erg belangrijk. WEC Nederland heeft een handleiding gemaakt voor ouders en zendingsorganisaties, inclusief werkbladen voor kinderen. Het boek is onderverdeeld in vier thema’s. Bij elk thema wordt informatie gegeven voor de begeleiders en werkbladen voor de kinderen om met het thema aan de slag te gaan. Bestel dit boek.

ThirdCultureKidsThird Culture Kids - growing up among worlds - David C. Pollock & Ruth E. Van Reken, 2017

Dit is het standaardboek om te begrijpen wat Third Culture Kids zijn en hoe we ze het beste kunnen helpen zich gezond te ontwikkelen. Ruth E. Van Reken en Michael V. Pollock, zoon van de overleden oorspronkelijke co-auteur, David C. Pollock, hebben dit boek, dat wordt gezien als de TCK bijbel, aanzienlijk bijgewerkt. De nadruk ligt op de moderne TCK en het aanpakken van de impact van technologie, culturele complexiteit, diversiteit & inclusie en transities. Het bevat nieuw advies voor ouders en anderen voor het ondersteunen van TCK’s bij het navigeren tussen werk, relaties, sociale achtergrond en hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Bestel dit boek.

TCK - A gift to care forThird Culture Kids - a gift to care for - Ulrika Ernvik, 2019

Dit boek biedt geeft veel informatie over TCK’s, ingedeeld in korte hoofdstukken, en daarnaast ook suggesties voor interactieve en reflectieve activiteiten om hiermee aan de slag te gaan. De suggesties worden opgesplitst voor de verschillende doelgroepen. Jonge en volwassen TCK’s, ouders, leerkrachten, uitzendende organisaties en anderen die voor TCK’s zorgen, kunnen allemaal zinvolle activiteiten vinden die begrip, integratie en vreugde brengen. Bestel dit boek.

Overal-en-nergens-thuisOveral en Nergens thuis - zorg voor Third Culture Kids - Steve & Gill Bryant, 2016

Dit is de Nederlandse vertaling en bewerking van TCK Education and welfare. Het boek richt zich op de complexere zaken waarmee gezinnen van uitgezonden werkers en in het bijzonder zendingswerkers te maken krijgen. Het geeft antwoord op de vraag wat een Third Culture Kid is, wat hun unieke uitdagingen en mogelijkheden zijn en hoe men hen het beste kan helpen. Er wordt aandacht besteed aan de voorbereiding van een gezin, het kiezen van onderwijs in het buitenland en ook de re-entry periode komt aan bod. In het boek zijn ook veel ervaringsverhalen opgenomen. Bestel dit boek.

single-missionSingle Mission - Thriving as a single Christian in cross-cultural ministry - Debbie Hawker & Tim Herbert (editors), 2013

Het boek gaat in op de lusten en lasten van single zendingswerkers. Het doel van het boek is om alleengaande werkers te bemoedigen in hun geloof, hun roeping en hun levensstijl. Er zijn bijdragen geleverd door 30 verschillende auteurs uit alle continenten. Dat maakt het een intercultureel boek dat herkenbaar is voor mensen uit alle delen van de wereld die betrokken zij bij missionair werk. Bestel dit boek.

taruma-and-resilienceTrauma & Resilience – A Handbook – Edited by Frauke & Charles Schaefer, 2012

Effectively Supporting Those Who Serve God – This book explores the nature of trauma and its effect on the whole person. It invites both those in trauma and care givers to consider what is involved in becoming passionately alive, free and sensitive to the mystery of heartache. It offers theory and practical strategies, stories of trauma and reflections for enhancing resilience. It presents a profound balance of professional and spiritual insights and touches the core of cross-cultural ministry. Order this book.

Heb je een literatuurtip die niet mag missen in dit overzicht? Geef het door via coordinator@membercare.nl