MemberCare-dag 2024
Trends in wereldzending
met implicaties voor member care
De wereld verandert in rap tempo. De mogelijkheden om in contact te komen met anderen zijn een veelvoud van wat het 100 jaar geleden was. De ontwikkelingen staan niet stil, zeker als het gaat om de invloed van AI en Social Media. We zien uitdagingen maar ook kansen.
Zo zien we binnen het christelijke geloof een afname in de noordelijke landen en een toename op het zuidelijk halfrond. Welke invloed hebben deze veranderingen op zending en de zorg voor uitgezonden werkers? Werken traditionele vormen van zending nog wel in deze tijd? Wat zijn alternatieven en waar moeten we dan rekening mee houden op het gebied van member care?
Tijdens de MemberCare-dag op 4 oktober staan we stil bij trends in wereldzending en denken we samen na over de implicaties voor member care. Welke trends nemen we waar en hoe is dit van invloed op de werkers die vanuit Nederland worden uitgezonden? Vraagt de begeleiding van onze werkers om een andere aanpak?
In de ochtend duiken we in de trends vanuit diverse observaties o.a. door Jan Wolsheimer en Kirst Rievan. Daarnaast delen Marco en Marjolein Schuurmans een aantal praktijkvoorbeelden vanuit het zendingsveld.
In de middag denken we met elkaar na over de implicaties van deze trends voor de begeleiding van (zendings)werkers. We gaan naar huis met nieuwe inzichten en handvaten om onze werkers ook in deze snel veranderende wereld de juiste zorg te blijven geven.
Tijdens de dag zal er genoeg tijd zijn om elkaar te spreken en te netwerken. Na de lunch is er de mogelijkheid om te speeddaten met de aanwezige netwerkspecialisten. Zo wordt de beschikbare professionele hulp binnen het netwerk beter bekend en breder onder de aandacht gebracht. We sluiten de dag af met een borrel.
Programma
09.30 - 10.00 Inloop met koffie en thee
10.00 - 10.10 Welkom
10.10 - 11.00 Inleiding trends in wereldzending
11.00 - 11.15 Koffiepauze
11.30 - 12.30 Praktijkverhalen
12.30 - 12.45 Voorstellen netwerkleden
12.45 - 13.15 Lunch
13.15 - 13.45 Speeddate netwerk (optioneel)
13.45 - 15.15 Interactieve invulling: implicaties voor member care
15.15 - 15.30 Afronding & afsluiting
15.30 - 16.00 Borrel & netwerken
Locatie
We ontmoeten elkaar op vrijdag 4 oktober in het gebouw van NGK De Lichtboog, Kruisboog 22, 3994 AE Houten. Deze locatie heeft genoeg parkeerruimte en is 10 minuten lopen van station Houten.
Tijd
De inloop start om 9.30u en we sluiten het programma af rond 15.15u. Aansluitend is er tot 16.00u ruimte voor ontmoeting en napraten tijdens de borrel.
Kosten en betaling
De kosten zijn €45,- per persoon, inclusief lunch. Tot en met 6 september geldt een vroegboektarief van €35,-. Betalen is mogelijk met iDeal via MissieNederland waarna per e-mail automatisch een bevestiging met factuur gestuurd wordt.
Mocht je meerdere personen tegelijk willen aanmelden, stuur dan een mail naar coordinator@membercare.nl.
Doelgroep
We willen deze dag voor een breed publiek aanbieden. Deze dag is naast de MemberCare netwerk-specialisten en -coördinatoren ook interessant voor medewerkers van (zendings)organisaties of voor (zendings)werkers die zich aan het voorbereiden zijn op uitzending of werkers die op verlof zijn in Nederland en mee willen denken over dit onderwerp. Ook leden van thuisfrontteams en andere personen die betrokken zijn bij zendingswerkers zijn van harte welkom.
*****
Over de sprekers
Jan Wolsheimer was jarenlang voorganger van evangelische gemeente CAMA Parousia Woerden. Eind 2018 werd hij directeur van MissieNederland en per april 2023 is hij actief als directeur van zendingsorganisatie CAMA Zending
Kirst Rievan (pseudonym) en zijn vrouw wonen en werken al meer dan 25 jaar in Zuid Azie. Kirst heeft een onderwijsachtergrond en is deel van het internationale leiderschapsteam van een middelgrote internationale zendingsorganisatie. Hij beschouwt zichzelf als een “reflective practitioner”, een medestudent, niet een expert. Kirst heeft een doctoraat in zendingswetenschap.
Marco en Marjolein Schuurmans werken sinds 2012 voor de tweede keer in Suriname. De eerste periode was van 1989-2000. Daarop volgden 9 jaar als voorganger van een evangelische gemeente in Nederland. Toen hun drie kinderen op eigen benen stonden kwam de huidige roeping om binnen World Team in een ‘watch-care’ bediening de gemeentes van bovenlandse indianen diep in de Surinaamse jungle te ondersteunen. Vanaf 2015 geeft Marco binnen World Team tevens leiding aan een aantal teams in verschillende landen van Latijns Amerika en het Caribisch gebied. In 2017 raakten zij betrokken bij Foundations for Farming met als taak om dit in Zimbabwe ontwikkelde concept in Latijns Amerika te gaan introduceren. Marco en Marjolein zijn daarnaast actief als coach in het begeleiden van missionaire werkers op het veld. Marjolein is een TCK.