‘De bikkels blijven bidden’ Maar hoe zit het met de rest?

2 november 2017 om 21:31
  • Door: Claertje Frieke

Bidden voor zendingswerkers is een zaak van volharding. Het begin is boeiend, met foto’s en skypecontact. We kennen de zendingswerkers nog goed. Het vertrek ligt nog vers in het geheugen. Zij kennen onze belevingswereld. Daardoor sluiten hun verbaasde woorden over het zendingsveld perfect aan bij ons outsidersperspectief.

Minder nieuws

Na verloop van tijd komt er minder nieuws. Het nieuws is ook niet zo spannend. Sommige gebedspunten komen steeds weer terug, bijvoorbeeld de watersituatie, zonder uitleg waarom dat nu zo urgent is. De zendingswerker is helemaal ingewijd in de exotische wereld waarin ze daar leven. Opheldering komt alleen als antwoord op gerichte vragen (Oh, ze hebben daar geen stromend water!). Toch blijven de bikkels bidden.

Ondertussen voelen veel gemeenteleden zich steeds meer buitenstaander. En dat wordt nog versterkt door de bidstonden, waar bikkels routineus door de nieuwsbrieven heen bidden. De enthousiaste nieuwkomer hoort het eens aan. Deze bikkels zijn niet alleen goed op de hoogte, ze zijn ook doorkneed in de taal van het gebed. Ze spreken met God en dat doen ze op een vloeiende manier. De nieuwkomer voelt zich al gauw teveel, want wat valt hier nog aan toe te voegen? Toch verlangen veel gemeenteleden naar meeleven met wat God doet in de wereld. Dat is positief. Kerkgroei geeft meer energie dan het journaal. “Bij die laatste overwinning van Jezus’ koninkrijk had ik willen meebidden, maar ik hoorde het pas achteraf”, denkt men heimelijk. Het is nooit te laat om te beginnen, en elk gebed is waardevol.

Potentiële bidders bedienen

Ruim baan dus voor al die individuen en groepen die mee willen bidden voor de zendingswerker. Thuisfrontteams, blijf niet steken in de bestaande situatie. Aan jullie de schone taak om potentiële bidders te bedienen door de volgende acties en tips te overwegen:

  1. Welke groepen mensen zouden kunnen meebidden? Vraag eens rond of ze dat willen en vraag hoe je hen kan helpen tijdens hun ontmoetingen. Wat hebben ze nodig?
  2. Zoek met de achterban naar meer huis-, tuin-, en keukenmomenten voor de voorbede. Maak een geheugensteun voor bij het stoplicht, maar ook voor bij het gezinsgebed.
  3. Vraag handige mensen om pakkende informatie uit het dagelijks leven van beeldmateriaal te voorzien over de mensen daar. Denk aan een landenpresentatie op de gemeentedag door tieners. Vraag jongeren om zendingsteamleden te volgen en fotoverslagen te maken.
  4. Durf Bijbelbidden en andere vormen van gebed te introduceren, zodat elk kringlid kan meebidden.

Uit ideaz

Dit artikel werd geschreven voor ideaz 4 van 2017, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop.